Menne hond

Ons hondenplezier op Buitenlust.

scrol naar beneden

MENNE HOND                              13-8-2010

 

Als je er geen hebt, weet je niet wat het is er een te hebben. Je kijkt er dan tegenaan als een hond. Een beest op vier poten, welke blaft en op je sportveldje zijn behoefte doet. Lastig dus, je bent er aan gebonden, het eet en drinkt en het levert niets op.

Maar als je er een hebt, en zeker als het er een is die bij jou past, dan wordt allles anders. Langzaamaan ontstijgt hij dan de naam hond. Het wordt een maatje, die blij is met jou en jij met hem. De verzorging wordt dan ineens een lust i.p.v. een last.

Na een tijdje met zijn aanwezigheid om je heen, is hij niet meer weg te denken. Het enige wat er aan ontbreekt, is dat hij niet terug praat, maar al snel weet hij alles wat jij bedoelt. Hij is het meest trouwe schepsel wat je ooit ontmoet. Zijn blijdschap om voor jou wat te doen, is grenzeloos. Wel is en blijft hij een hond met bepaalde manieren en streken. Daar dienen wij als baas rekening mede te houden, en naar te handelen. Een hond is ten slotte geen mens. Behandel hem dan ook niet zo.

Denk je eens in dat je als mens als een hond wordt behandeld, dat vindt je zelf ook niet prettig. Dus een hond is een hond en moet een hond blijven. Een groot verschil met mens en hond is, dat de mens onafhankelijk is en de hond afhankelijk. In onze maatschappij zou een hond maar moeizaam zelfstandig zich in stand kunnen houden. Hij is afhankelijk geworden van de mens. Hier ligt dan ook de rede, waarom de zorg voor hem goed moet zijn. Als je dit dan ook doet, krijg je er heel veel voor terug.

De hond is trouw, waar vindt je dit nog in onze hedendaagse mensencultuur! De hond is iedere morgen blij je weer te zien, en wil het liefst de gehele dag bij je blijven, om allerlei dingen samen met je te doen. De hond let op jou, omdat je zijn baas bent is hij voor jou de beschermer tegen het kwade. Hij waarschuwd bij onraad en volgt trouw de comando’s van zijn baas op.

De hond geeft vreugde, want hij is immer blij als jij er voor hem bent. Een hond geeft rust in je leven. Jij zelf hoeft niet steeds op alles te letten, hij neemt die taak voor je over, omdat hij bezorgd is om jou, zodat jij zorgelozer kunt leven. De hond is in de loop der jaren een steeds belangrijkere plaats naast de mens in gaan nemen. Voor velen is dit goed, maar ook veel hondenbezitters vergelijken het gedrag van hun hond met die van de mens. Zij stellen dikwijls de hond op de eerste plaats, maar dit is niet geheel zo als het hoort. Denk hierbij aan de uitspraak “Een hond is en blijft een hond”. De mens is de belangrijkste partner van elkaar.

Helaas brengt de mens niet alle goede eigenschappen steeds naar buiten. Hierdoor lijkt het soms, dat de hond het beter doet als de mens. Maar geef de hond een slechte verzorging en je haalt direct het slechte in hem naar boven. Een van de nare eigenschappen van de mens is “hebzucht”. Het niet kunnen en willen delen met een ander maakt het mensenleven ingewikkeld en moeilijk. De mens die niets heeft of krijgt zal uiteindelijk gaan pakken. Maar de mens die geeft naar wat hij heeft, zal tevreden voort leven.

Zo zie je dat er toch nog een vergelijking in de hond mens relatie zit. Een vergelijking waar beiden wat aan hebben. Bij de hond moet je voor hem denken, en voor jezelf moet je er zelf wat aan doen. De wereld veranderd slechts dan om je heen.

Zelf hebben wij al veel honden gehad, boerenfoxen, jackrussels en momenteel een corgi. Het waren er eerst twee, beiden zusjes uit het zelfde nest. Een rode en een zwarte. Sjors en jimmy heten ze. Helaas is Sjors in zijn tweede jaar aan een annorisma overleden. Corgi’s zijn bijzondere honden, ze zien er uit als een herder op korte pootjes. Uiteindelijk stammen ze dan ook van de herder af.

Ze werden in engeland veel gebruikt als erfhond en om het vee uit de stallen te halen. De corgi beet dan de stier of de pink in de hielen om hem de stal uit te krijgen. De stier probeerde op zijn beurt de corgi uit de stal te meppen met zijn achterpoot. Omdat de corgi korte pootjes heeft slaat de stier er meestal overheen. De corgi houdt van een goede baas. Hij vindt het erg om niet aan zijn verlangens te voldoen en is daarom een snelle lerer.

Ook kiest de corgi zijn eigen baasje, die hij boven alles stelt. Hij houdt zijn baas de gehele dag in de gaten en zorgt dat hij hem continu in het oog houdt. Daarnaast is hij heel waakzaam op alles wat in zijn omgeving veranderd, zal nooit zomaar blaffen en is een zeer tevreden hond. Jimmy is geheel gericht op mij van kleins af aan, en Sjors was dat op mijn echtgenote. En juist omdat ze zo gericht zijn op jou is het verlies van zo een hond des te groter. Het was geweldig om te zien hoe Sjors en Jimmy met elkaar omgingen. Zorgzaam voor elkaar, altijd bij elkaar en zelden jaloers. Samen in de mand, ravottend en spelend op ons terrein.

Maar altijd voorop het attent zijn op veranderingen om ons heen. Het enige jammere aan de corgi is dat zijn aanhankelijkheid bij kinderen pas op een grotere leeftijd van het kind ontstaat. De corgi kiest meestal de wijste weg door zich terug te trekken wanneer kinderen hem te enthausiast benaderen. Dus opletten bij kleinere kinderen blijft altijd geboden.

Voor ons is de corgi een ideale hond, ik noem het nog maar eens: waakzaam, je hebt er de gehele dag geen kind aan, altijd tevreden, luistert en leert graag, zit ‘s-morgens al te wachten om je de gehele dag te mogen begeleiden, en bezorgt je een rustig leven. Het opletten bij kinderen is een must.

Gerard van Run

Kom naar Buitenlust...

Schitterende natuurwandelingen
Gezellig koffie- en theeterras
Mediumdagen
Jeu de Boules banen

Cursussen wichelroede lopen

Huismetingen op straling

Buitenlust Vught

Esscheweg 274 A
5262 LH Vught
T 06- 319 49 614

Geopend van maart t/m oktober op vrijdag, zaterdag en zondag.

Groepen kunnen ook buiten deze dagen afspreken.

© 2020 Buitenlust Vught - Privacyverklaring - Website gemaakt door be optimized