De groentetuin

Hier vertel ik u wat er zoal te beleven valt aan een groentetuin.

Maar nog belangrijker waarom het goed is om een groentetuin te bezitten.

 

scrol naar beneden

De groentetuin                                         nov 2016

 

Ik ben in de gelukkige omstandigheid, van een heuse groente/bloementuin aan huis.

Waarom is het specifiek aan huis hebben, van zo een tuintje nu zo’n groot voorrecht. Je hoeft niet van huis en je kunt er elk moment dat je vrij bent in vertoeven. Dit komt het onderhoud van de tuin ten goede, want een mooie groente-bloementuin vraagt veel onderhoud om hem netjes en produktvol te houden.

De tuin geeft je veel terug, het verzet je zinnen, het geeft je contact met de aarde en je kunt de planten vanuit het zaad zien groeien. Voor wie hier bij stil staat, roept dit vele vragen op. Het zijn net kleine mensjes, maar met meer beperkingen. De plantjes worden geboren uit het zaad, wat jij zaait op de juiste manier, onder de beste condities, van aarde, warmte en vocht.

Je moet ze beschermen tegen alle slechte invloeden van buitenaf. Koude winden, hagel, nachtvorst, muizen en vogelvraat en slechte bodeminsecten. Een hele strijd en dan het grotere wild als hazen en konijnen, reeën en soms wilde varkens maar niet te vergeten. Daarom beschermen wij onze tere plantjes met gazen omheiningen, vogelnetten, plastic tunnels, vliesdoek, of doen de eerste opkweek in een kasje. Maar als je dit allemaal voor elkaar hebt, kun je met de kweek van je geliefde groenten, kruiden en bloemen beginnen.

Allereerst moet de tuin bemest en omgespit worden, meestal een heftig karwij, zeker als je wat ouder begint te worden. Maar als je er zin in hebt, lukt het telkens weer. Dan volgt het moment van planten en zaaien, meestal rond half maart indien het weer het toelaat. Het betekend met je handen in de grond, want jonge planten moeten stevig aangedrukt worden om uitdroging te voorkomen. Het zaad gelijkmatig uitgestrooid en in de grond gewreven, en daarna licht aangedrukt, dit ook weer om uitdroging te voorkomen. Met je handen kun je al voelen of de grond er klaar voor is om het zaad te laten kiemen. Als de grond te koud aanvoelt, wacht dan een paar dagen tot de zon hem wat opgewarmd heeft. Zaai met afgaande maan, dan wordt je zaad niet uit de grond getrokken. Zaai boontjes maar eens in de verkeerde maanstand, en je zult zien dat er heel wat boven de grond komen te liggen.

Als alles gezaaid en geplant is wat in het vroege voorjaar de grond in kan, heb je als baas van de tuin het gevoel iets gecreerd te hebben, iets een kans te hebben gegeven, en tegen dat zelfde iets in gedachte te hebben gezegd, ik heb vertrouwen in jou dat je het goed zult doen, ik zal je koesteren en beschermen tegen al het onheil van buiten af.

In april volgt een tweede ronde van zaaien en planten, nu zijn de zaden en planten aan de beurt die meer warmte verlangen, en eigenlijk nog meer gekoesterd moeten worden. In mei zijn de de planten en zaden aan de beurt die alleen maar warmte verlangen, zoals komkommers, tomaten, pompoenen etcetera. Ieder jaar krijg je weer eenzelfde gevoel van, ik heb wat neergezet, ik heb wat toegevoegd voor mijn omgeving.

Het is voor anderen leuk om naar zo een tuin te kijken, te genieten van de opbrengst van smakelijke groente en geurende bloemen. Je creëert als het ware een wereld in jou tuin. Want ook planten worden geboren uit zaad, groeien op tot volwassen exemplaren en zorgen dan voor hun nageslacht, om vervolgens in het najaar af te sterven. Waar wij als mensen soms wel honderd jaar over doen, vliegt aan de plant in een jaar voorbij. En toch als je op een mooie zomerdag naar hem kijkt, en je bewonderd zijn schoonheid, hoe simpel dat die soms in onze ogen ook kan zijn, zie je bij een goede verzorging door ons, dat de plantj zich geweldig voelt.

En na de zomer als de plant volop genoten heeft, zijn productie heeft gegeven, dan sterft hij rustig af, soms een handje geholpen door een vroege nachtvorst. Een volgend jaar kan de cyclus dan weer opnieuw beginnen. Als je als bezitter van de tuin dit proces beseft, en de planten met waardigheid al die tijd hebt behandeld geeft het bezit van een groentebloementuin, je een geweldig gevoel.

 

Natuurlijk dient de opbrengst van de tuin allereerst de mens, maar juist de positieve inbreng van de mens, zal leiden tot een kwalitatief hoogstaand gewas, in energie- en voedingswaarde. Een oud gezegde is, je moet praten met je planten, als je je gedachten overbrengt is dat ook al goed, en probeer het maar eens, spreek je planten maar eens positief toe en het resultaat zal naar gelang zijn.

Planten geven deze energie ook terug. Ga maar eens in een slecht onderhouden tuin zitten, en daarna in jouw goed onderhouden tuin. In de slechte tuin is het of de planten van je afgaan. In de goede tuin willen ze je als het ware omarmen, en naar jou de energie uitstralen van hoe geweldig ze het vinden. Op zo een moment ervaar je het ultieme genot wat een tuin je kan schenken.

Maar de tuin geeft nog veel meer. Inzicht, rust, afleiding, inspiratie, ontlading en een stilstaan bij de cyclus van de natuur. Het inzicht bestaat uit, hoe planten groeien en bloeien, Hoe ze bestoven worden door insecten, hoe ze zaden en vruchten vormen. Ook verteld het inzicht wat je moet geven aan de plant. Arbeid, mest, water, steunmateriaal en het tijdig oogsten.

Rust wordt dikwijls gecreëerd door de omgeving, Het je een voelen met de natuur om je heen van fluitende vogels en zoemende insecten, tussen je eigen planten en bloemen. Afleiding, is het wat anders doen als de dagelijkse sleurbaan, of het ontlopen van stres van de drukte om je heen. Alleen al het buitenzijn bezorgt in de meeste gevallen al voldoende afleiding.

Inspiratie volgt uit, door je gedachten te laten gaan op de tuin, in alle rust, afgesloten van de buitenwereld, omgeven door al het positieve om je heen. Ontlading gaat van als vanzelf, door de rust en afleiding en de positieve energie om je heen, glijd de spanning van je af en zie je de dingen weer helder. Bij het stilstaan van de cyclus van de planten in de tuin, herinnert het ons aan de vergankelijkheid van het leven, dat alles niet zomaar gewoon is, en ons leven in feite net zo verloopt als dat van de planten, alleen in een trager tempo. Dit wetende zal er voor zorgen dat we beter om zullen gaan met de oogst, zelfs van die welke in de supermarkt ligt, omdat hij ook uit onze eigen groente-bloementuin had kunnen komen.

Voor velen is een eigen tuin een droom. Ik hoop dat eens die droom voor hun uit mag komen.

Gerard van Run

Kom naar Buitenlust...

Schitterende natuurwandelingen
Gezellig koffie- en theeterras
Mediumdagen
Jeu de Boules banen

Cursussen wichelroede lopen

Huismetingen op straling

Buitenlust Vught

Esscheweg 274 A
5262 LH Vught
T 06- 319 49 614

Geopend van maart t/m oktober op vrijdag, zaterdag en zondag.

Groepen kunnen ook buiten deze dagen afspreken.

© 2020 Buitenlust Vught - Privacyverklaring - Website gemaakt door be optimized