Geven

Dit is een verhaal om eens dieper na te denken over het fenomeen geven.

Geven is namelijk een van onze grootste waarden in het leven.

 

scrol naar beneden

GEVEN                               sept 2013

 

Ik heb zo een eigen spreekwoord. Het luid: Wie geeft naar wat hij heeft, is waard dat hij leeft.

Maar hoe doe je dit. Allereerst door te geven zonder er een verwachting aan te koppelen. Een ander iets geven met de gedachte, hier heb je iets van mij, ik hoop dat je het blij maakt, of dat je er mee geholpen bent. En dan niets terug verwachten.

Een dank je wel is natuurlijk altijd welkom, maar al zou dit niet zo zijn, moet het ook goed zijn. In de praktijk is dit heel moeilijk en maar weinigen kunnen dit. Ik mocht enkele van deze mensen in mijn leven ontmoeten, en ben hen dankbaar voor wat zij mij indertijd hebben getoond. Het heeft mijn leven verrijkt en ik probeer dit ook in mijn levensstijl toe te passen.

Maar oh, oh, hoe moeizaam gaat dit soms. Alles uitschakelen, je vooroordelen, je verwachtingen, je eigen hebzucht, en zo al meer. Maar als het dan lukt, geeft het een goed gevoel. Een gevoel van warmte voor je medemens, een voldoening van je daad. Je maakt voor jezelf een beter beeld van de wereld, en de wereld kijkt anders naar jou.

Geven heeft ook veel te maken met delen. Want krijgen is hebben, en hebben kun je delen en dit is weer geven. Het begint al vroeg bij kinderen, ze krijgen cadeautjes bij verjaardagen en feesten. Ze leren dan te hebben. Beter zou zijn het cadeau aan alle kinderen gezamenlijk te geven, zodat het niet het bezit wordt van een. Tevens leren ze dan te delen. Wanneer mag ik en wanneer jij, of zullen wij er samen mee spelen.

Onze gehele opvoeding is er op gericht, het hebben van dingen voor ons zelf. Terwijl het moeilijk is slechts alleen van dingen te genieten. Dus eigenlijk zou het geven meer gericht moeten zijn op het hele gezin, vriendenclub of werkcollega’s

. Het brengt meer respect en genegenheid tot elkaar en de maakdingen geven meer hun nut voor een grotere groep. Geven is ook moeilijk, vooral in je directe omgeving. Wij geven gemakkelijker 100 euro aan Verweggistan dan 25 euro aan onze buren. Dit komt mede doordat wij dikwijls er onvoldoende bewust van zijn wat er in onze directe omgeving zich afspeelt.

De kleine en soms grote noden om ons heen. Je omgeving is dikwijls ook niet meer gewend, dat jij naar hen omkijkt en reageert dan ook hoogst verbaasd.

Het is even wennen dat iemand van om de hoek jou de hand rijkt. Maar ik denk dat juist deze handreiking de wereld zal doen veranderen in een beter en gelukkiger bestaan.

Gerard van Run

Kom naar Buitenlust...

Schitterende natuurwandelingen
Gezellig koffie- en theeterras
Mediumdagen
Jeu de Boules banen

Cursussen wichelroede lopen

Huismetingen op straling

Buitenlust Vught

Esscheweg 274 A
5262 LH Vught
T 06- 319 49 614

Geopend van maart t/m oktober op vrijdag, zaterdag en zondag.

Groepen kunnen ook buiten deze dagen afspreken.

© 2020 Buitenlust Vught - Privacyverklaring - Website gemaakt door be optimized