Hier vind je alle wandelingen van 2024 en kun je je online aanmelden.

Natuurwandelingen 2024

Wat kosten de wandelingen:

€ 50,-  per groep, voor groepen tot 12 personen 

Onderstaand ziet u een overzicht van de wandelingen. Een wandeling kan op alle dagen behalve op de zondagen in de maanden maart t/m oktober, een wandeling kunt u aanvragen (telefonisch of via whatsapp 06.31949614, of per mail info@buitenlustvught.nl). De kosten van deze wandelingen zijn € 50,- voor de complete groep. De lunch, drankjes en het vervoer zijn hier niet bij inbegrepen.

 Belangrijk:

Zorg voor goede wandelschoenen en een lange broek met hoge sokken (tegen bescherming van teken). Controleer na elke wandeling of u geen teken bij u draagt. Ook is het handig een klein flesje water voor onderweg mee te nemen.

Vertrekpunt
Het vertrekpunt van de  wandelingen, is voor elke wandeling, Buitenlust, waar wij u graag rond 09.30 uur ontvangen onder het genot van een (gratis) kop koffie of thee. We vertrekken met vol gemaakte auto’s naar de wandellocatie van de dag. Meestal zijn we rond 16.00 uur weer terug op Buitenlust.

De wandelingen zijn goed te doen voor iedere gezonde wandelaar. De afstanden en het tempo sluit aan op de groep. Het gaat immers niet om de afstand maar om het samen genieten van de natuur. Onderweg vertel ik u over allerlei interessante dingen die we tegen komen.

stadswandeling in den Bosch

Wij maken een wandeling dwars door de oude en nieuwe binnenstad van Den Bosch. Ik laat u de mooiste plekjes zien en geef u enige uitleg. Verrassend zijn de smalle steegjes, binnenhofjes en architectonische hoogstandjes. Een dagje in- en om de stad. Natuurlijk gaan wij gezellig in de binnenstad lunchen. Bij slecht weer brengen wij ook een bezoek aan het jeroen Bosch artcentrum.

Let Op!!! Deze keer verzamelen om 09.00 uur op buitenlust voor eerst een gratis kopje koffie of thee. Wij gaan met de buurtbus van half tien naar de stad, dus denk aan uw OV-kaart.

De wandeling is ongeveer 12 km.
Rond half vijf zijn wij weer terug op buitenlust.

wandeling op de kampina

Een winterse of zomerse wandeling door de prachtige kampina. Ontmoet de stilte in de winter en beleef het winterse licht van deze mooie plek. Je voelt de kracht van de ijstijd welke in dit gebied heeft huisgehouden, met zijn heuvels en vennen die in deze tijd zijn ontstaan. Hier kan en mag de natuur nog zijn eigen weg vinden. Met een beetje geluk ontmoet je zwermen trekvogels en wat reeen die in dit gebied veelvuldig voorkomen. Zodra er een pak sneeuw ligt is het hier sprookjesachtig, een aanrader! Wij lunchen in de jacobushoeve. Rond 16.00 uur zijn wij terug op buitenlust.

wandeling in de heerlijkheid neerijnen

Het is niet voor niets een heerlijkheid. Neerijnen is een bijzondere plek veel positieve energie door de sterke leylijnen. Prachtige kastelen met bijbehorende kasteeltuin. Mooie uiterwaarden aan de waal met zicht op de bommelse brug. De hoge dijk met al zijn bloemenpracht. In de uiterwaarden vele diersoorten die met een beetje geluk te spotten zijn. Aan de tuinen in Neerijnen is het te zien dat het hier goed toeven is.. Een bijzondere mooie wandeling en een zomerse aanrader,naar gelang de groep 10 of 16 km.

De lunch is in het stroomhuis te Neerijnen. 

Rond 16.30 uur zijn wij weer terug op buitenlust. 

wandeling door de maai in Liempde

Op zoek naar het voorjaar. Kijken of de sleutelbloemen en de bosannemonen hun kopje al boven de grond steken. Met een beetje geluk zien wij een enkele ree. De maai is een echt vogelgebied en u zult tijdens de wandeling dan ook menig vogeltje horen fluiten. Wij lunchen in cafe het groene woud. Na de lunch lopen wij langs het oude spoorlijntje naar de plek waar in vroegere tijden de romeinen verbleven. Hier vinden wij ook de oudste Vlaamse schuur van Brabant, een duiventoren en enkele zeer oude boerderijen. Een wandeling voor begin april. 

Lengte tocht is ongeveer 12 km

wandeling langs de waal in Rossem

 

Een prachtige wandeling langs de waal, je waant je zomaar op het strand langs de zee. Het ruisen van het water, de mooie stranden en vooral het uitzicht. De prachtige boten die de waal bevaren en de vele vogels die er fourageren. Vooraf bezoeken wij de vele ooievaars rondom dit gebied. Zodra de Bommelse brug inzicht is nemen wij de zuidroute langs de nevengeul weer terug.Wij lunchen in een restaurant aan het water. Na de lunch kan er gekozen worden voor een bezoek aan Zaltbommel voor een korte stadswandeling, of een tocht door het natuurgebied de sahara. 

Lengte van deze tocht is ongeveer 14 km

stadswandeling in Kevelaer Duitsland

Altijd weer een bijzondere dag.In de ochtend rijden wij eerst naar Lierop, waar wij een bezoek brengen aan de zonnetempel van Lucien van den Eerden. Lucien is een zeer bekende beeldhouwer, en geeft nog wekelijks lessen hierin, op zijn landgoed. Eigenhandig bouwde hij de zonnetempel. Indrukwekkend om te zien hoe de tempel tot stand is gekomen met reusachtige blokken natuursteen. Bij de tempel krijgt u enige uitleg hoe deze werkt. Hierna rijden wij door naar Asten voor de lunch. Na de lunch brengen wij een kort bezoekje aan malle Pietje. Daarna rijden wij door naar Kevelaer. Een prachtige oude stad met veel cultuur en hystorie. Een hedendaags plaatje uit het rijke roomse leven. Wij maken hier een stadswandeling waarin ik u zoveel mogelijk vertel en laat zien, en natuurlijk gaan wij daar heerlijk taart eten.

Rond 21.00 uur zijn wij weer terug op buitenlust.

De lengte van de wandeling is ongeveer 8 km.

 wandeling in de Oisterwijkse bossen

Een mooie boswandeling. Afwisselend zijn de vele vennen welke in de ijstijd zijn ontstaan. Ieder ven heeft zijn eigen kenmerk, aan plantengroei en de dieren die het huisvesting geeft. Bij mooi weer zijn het spiegels in het gebied en een lust voor het oog. Wij brengen een bezoek aan het bezoekerscentrum voor de lunch. Daarna keren wij alsmaar door de bossen terug naar het startpunt van de wandeling. Een wandeling voor zomer en winter met ieder zijn eigen verrassingen.

Lengte wandeling 10 km


wandeling door het bossche broek

Het bossche broek is een natuurgebied aan de zuidzijde van den bosch. In vroegere tijden stroomde hier het riviertje de Dommel door, mede hierdoor is er een flink veengebied in het broek ontstaan. Een ideaal gebied voor weide- en watervogels. Maar ook de reeen, das en vos zijn hier vertegenwoordigd. Buiten zijn, zo dicht bij de stad is een unicum, daarom gaan wij in de binnenstad lunchen en laat ik u daar ook wat mooie plekjes van de stad zien.

Lengte wandeling 12 km.

wandeling in de moerputten den Bosch.

De moerputten in volle bloei. De kans om het pimpernelblauwtje te ontmoeten. Deze bijzondere vlinder leeft in dit gebied en is afhankelijk van de plant de grote pimpernel, die als waardplant dient en de hier voorkomende mieren bij wie de rupsen overwinteren. Maar de bloemenweides zijn een lust voor het oog. Door het gebied loopt de halve zolenlijn, een kunstwerk op zich, waar een prachtig wandelpad van gemaakt is. Wij lunchen in vlijmen, van waaruit wij een andere terugweg route door het gebied nemen. Juli en Augustus zijn de mooiste maanden.

Lengte wandeling ongeveer 15 km.

,

wandeling in de Biesbosch te Werkendam

Een prachtige wandeling in de Noordwaard  van de Biesbosch. In dit hoogwatergebied  overwinteren vele watervogels, welke vooral bij laagwater met grote aantallen te zien zijn. De auto toer door het gebied is al een sensatie op zich. Het eerste gedeelte van de wandeling voert door een mooi nieuw stuk natuur, waar de bever zich al aardig thuis voelt, maar waar je ook reeën en veel watervogels van dichtbij kunt spotten. In augustus bloeien hier duizenden balsemienen. Hierna gaan wij heerlijk lunchen. Na de lunch ontdekken wij het gebied de pannenkoek. Hier bezoeken wij de eendenkooi en het proefveld voor de griendcultuur. Na deze wandeling drinken wij een kopje koffie in het bezoekers centrum van Staatsbosbeheer.

Rond half vijf rijden wij terug uit het gebied en hopen nog enkele reeën te spotten. Als het onze “geluksdag” is, spotten wij tussen door ook nog de zeearend. Rond 20.00 uur zijn wij weer terug op buitenlust.

De lengte van de wandeling is ongeveer 13 km.

 

wandeling Bleijendijk Vught

Een landgoedwandeling, wij doen er verschillende aan. Een uitgelezen wandeling om u over vele boom soorten wat te vertellen. In het beekdal van de nemer, tegenwoordig de Esschestroom is er van alles te zien. Wij lunchen op kasteel Maurick. Van daaruit nemen wij de terugweg over vier landgoederen. U ziet deze dag iets van mooi Vught. Dit mooi is o.a. ontstaan door deze vele landgoederen die Vught telt, en waardoor mooie natuur is behouden.

De lengte van de wandeling is ongeveer 12 km.

wandeling op landgoed Sparrendaal te Vught


Vertrek vanaf buitenlust, het landgoed ligt namelijk in onze achtertuin. Met een beetje geluk zien wij wat reeën, en als het weer gunstig is geweest in de voorgaande weken, in het najaar heel veel paddenstoelen.
Op deze wandeling is veel te vertellen over de historie van dit gebied, gekoppeld aan mijn persoonlijke ervaringen. Wij lunchen dit maal bij restaurant Lots in Helvoirt Hierna lopen wij via de zandleij en park de noenes terug naar buitenlust.

Een wandeling met vele mogelijkheden in de natuur, spotten van ree tot uil en van ijsvogel tot grutto. 

Dit is zowel een zomer als winterwandeling en zeker sept/okt voor de paddestoelen.

De lengte van de wandeling is ongeveer 14 km.

wandeling door de Drunense duinen

Een wandeling door de woestenij van de Duinen, met zijn vele zandverstuivingen. Een mooie tocht om de stilte weer eens te ervaren. Wij hopen weer vele mooie dingen tegen te komen. Elkaar te ontmoeten in de persoonlijke verhalen en het magische in de natuur te ontdekken. In de duinen lijkt het of er niks is, maar op stille dagen treed de natuur naar voren en is er van alles te zien. Het is een gebied in beweging, wind en regen veranderen voortdurend het landschap.

Lengte van de wandeling is ongeveer 14 km.

wandeling Door Vughtse heide

Wij starten de wandeling op de Vughtse heide. Ik vertel u wat over de geschiedenisch en o.a. het laatste riddergevecht van Nederland wat hier plaatsgevonden heeft. Vervolgens lopen wij door de heide naar fort isabel voor de lunch. Hierna wordt de tocht vervolgd langs het drongelenskanaal en door de lunetten richting startpunt van de wandeling. 

Lengte van de wandeling is ongeveer 12 km.

 

wandeling kasteel maurick

Een wandeling door en over landgoed maurick. Ik vertel u wat over de historie en zijn bewoners.De bijzondere bomen en de ligging van het gebied. In het kasteel genieten wij de lunch en vertel ik u over de bijzondere energieen die hier vertegenwoordigd zijn. Hierna lopen wij over de voetbrug over de A2 naar het centrum van Vught. Wij brengen een bezoek aan de petrus en onderweg vertel ik u wat er zoal te zien is.Uiteindelijk belanden wij in een van de meest energetische parken van brabant, het Reeburgpark, waar ik u ook laat zien wat dit inhoud.

Lengte van de wandeling is ondeveer 10 km.

wandeling gement polder

Een hele mooie polderwandeling voor diegene die van de ruige natuur houdt. Dikwijls wind in de kop Dus buiten de zome reen dikke jas aan. Maar dikwijls is het de moeite waard.Als de mais van het veld is, zijn er dikwijls groepen reeen te spotten. Ook haas, zwaan, lepelaar, ooievaar, gans, kievit, grutto, vos, buizerd, havik, en de ijsvogels zijn er te spotten.

Wij lunchen bij de boer midden in de polder. In de boerderijwinkel kunt u heerlijke vleespakketten van eigen vee verkrijgen.

Lengte van de wandeling is ongeveer 12 km

wandeling landgoed venrode

Altijd weer een genot om deze wandeling te lopen. Het is onze langste maar ook een van de verrasenste.

Wij lopen door landgoed venrode met zijn prachtige vennen, ze zijn dikwijls adembenemend, en ieder ven heeft zijn eigen biotoop.Vervolgens lopen wij via de hooibrug het Dal van het riviertje de Dommel in met al zijn prachtige meanders. Na ieder bocht weer een ander verrassend vergezicht. De lunch is in St. Michielsgestel. Hierna lopen wij via landgoed Zegenwerp weer terug. Wij zien de energieopwekking in de Dommel, de eens langste vistrap van europa, het kasteellandhuis van Zegenwerp en het grillige landschap via het natuurgebied langs de golfbaan. Via de galgenheuvel lopen wij via het wilhelminapark terug naar het startpunt van de wandeling.

Lengte van de wandeling is ongeveer 16 km.

wandeling kasteel nemelaer

Zo een lekkere ouderwetse kasteel wandeling. Ik vertel u het verhaal van het kasteel en zijn bewoners. En waarom ook dit weer een bijzondere plek is. Via de achterkant van het kasteel lopen wij de kampina in richting oisterwijk waar wij lunchen bij de reebok. Na de lunch lopen wij naar het grootste ven van de kampina. Ook weer zo een plaatje om van alle kanten te bekijken. Via het palingven verlaten wij weer de kampina om terug te wandelen naar het startpunt van de wandeling.

Lengte van de wandeling is ongeveer 14 km.

wandeling naar fort isabella

De wandeling start bij het laatste riddergevecht van nederland, wat in Vught plaats vond. Hij gaat vervolgens dwars door de heide naar fort isabella voor een rondgang en de lunch.Overal waar wij liepen en uiteindelijk zijn gekomen, was het gebied ter verdediging van 's-Hertogenbsch. Er is veel over te vertellen.Vught speelde in bijna alle oorlogen een rol.

De terugweg, gaat langs het drongelens kanaal weer dwars door de heide,langs kamp vught en de lunetten verdedigingswerken, naar het startpunt van de wandeling. Een wandeling door de eeuwen heen.

Deze wandeling is geschikt voor alle seizoenen.

Lengte van de wandeling is ongeveer 14 km.

wandeling door het buitengebied van Cromvoirt

De wandeling start weer op de Vughtse heide en gaat via barak 1B overblijfsel van het oorspronkelijke kamp Vught, naar de Molukse wijk richting Cromvoirt. Cromvoirt werd in vroegere tijden beschermd voor het water van maas en waal met een dijk die er nu nog ligt. deels gaat de wandeling over deze dijk. Het bijzondere is dat aan weerszijde nu de golfbaan Bernardus is gelegd. Voor de aanleg van de golfbaan is alle grond aan weerszijde van de dijk verplaatst of vervangen. Nu is de golfbaan een van de toonaangevendste van Nederland.Wilt u chigue lunchen, dan kan dit op de golfbaan, anders wordt het de herberg van Cromvoirt. Na de lunch lopen wij via de ijzerenman terug naar de startplaats van de wandeling.

Lengte van de wandeling is ongeveer 14 km.

wandeling in kampina Zuid

De kampina Zuid, het stroomgebied van de het riviertje de beerze. Een tiental jaar geleden is het gehele gebied op de schop gezet en teruggebracht naar zijn oorspronkelijke habitat. Hoe langer dat je er loopt hoe meer een je wordt met de natuur. Maar het is en blijft natuur, buiten de weelderige begroeingen, kun je de ene keer,veel , en de andere keer weinig spotten. Het is een drassig gebied waardoor dieren veilige rustplaatsen hebben. De lunch is in de meervalkwekerij.

Na de lunch gaan we langs de andere zijde van het gebied weer terug naar het startpunt.

Lengte van de wandeling is ongeveer 15 km.

wandeling kasteel Heeswijk

Weer zo een lekkere kasteelwandeling. Kasteel Heeswijk is een aantal jaren geleden geheel gerestaureerd, een bezoek op zich waard De wandeling begint bij het kasteel en loopt over het landgoed. Het riviertje de Aa loopt hier weelderig doorheen.De lunch is in Middelrode. Na de lunch lopen wij via een andere route terug naar het kasteel. Bij interesse kan er een tourtocht door het kasteel gedaan worden (12.50p.p.).

Lengte van de wandelingis ongeveer 14 km.

wandeling landgoed de wamberg Berlicum

De wamberg, nog zo een energetisch park in brabant. Hierdoor loopt een van de sterkste leylijnen van Brabant. Hier zijn scheidingslijnen goed te zien en voel je de positieve energie als je er op staat. Een eigenschap van een leylijn is o.a. dat je er ver op weg kan kijken. Vroeger kon je vanaf de wamberg de sint Jan in den bosch zien staan.

Door het graven van het Maximakanaal is wel het een en ander veranderd.

De lunch is in het pannekoekenhuis op camping dierenbos.

Na de lunch gaat de tocht terug langs de grote wetering met zijn mooie nieuwe natuurgebiedjes.

Lengte van de tocht is ongeveer 13 km.

wandeling het groene woud liempde

Het groene woud in Liempde, waar kosten nog moeite gespaard worden om het gebied terug te laten keren naar de oervorm. Het landschap, waar straks de big vijf van nederland zich thuis moet voelen. Het edelhert, het wilde zwijn, de oeros, de das en de vos. Maar ook roofvogels als havik buizerd en de wouw. Ook voor de zwarte ooievaar wordt een plaatje ingeruimd. Het gebied aan weerszijde van de A2 wordt met een fauna viaduct met elkaar verbonden. U kunt hier goed de rust van de natuur ervaren, en jaarlijks wordt de kans om het wild te zien steeds groter. Lunchen kan in het bezoekerscentrum in best. Op de donderdag kunnen wij hier ook nog een bezoek brengen aan een van de mooiste tuinen van de omgeving. Hierna wandelen wij via het Brabantse landschap terug naar de startplaats.

Lengte van de tocht is ongeveer 12 km.

wandeling landgoed eikenhorst

Deze wandeling start in het bos Sparrenrijk. Een groot bosperceel wat onderhouden wordt door de natuurclub Boxtel.

Hier laat ik u het verschil in bomen zien, en de verschillende stiltes in het bos ervaren. Veel kans om hier reeen te spotten. Wij komen uiteindelijk uit bij restaurant de ketting waar wij lunchen. Na de lunch lopen wij richting landgoed eikenhorst van de familie Henket, de bekende architect van o.a. museum de fundatie in Zwolle. Het landgoed is in de vorige eeuw verkocht aan Brabants landschap. Op het landgoed staan rhododendrons van wel 100 jaar oud. ook enkele nog oudere prachtige bomen. maar de top is wel het prachtige zicht op het landhuis van achter de sierlijke vijver. 

Lengte van de wandeling is ongeveer 12 km.

wandeling kasteel stapelen boxtel

Het wordt een wandeling langs het riviertje de dommel en rond het kasteel. Nu wonen er nog paters maar ook eens zal dit ophouden, want nieuwe aanwas is er al heel lang niet meer. Hierdoor zal in de tijd er veel veranderen. Het is zo een wandeling waarop je kleinschalig natuurgebiedjes doorkruist, maar wat je tevens het gevoel geeft dat natuur en mens moeten samengaan, om het voor beiden leefbaar te houden. De lunch is in het centrum van boxtel. Na de lunch is er de mogelijkheid een bezoekje te brengen aan het strijkmuseum met o.a. de kantkloscultuur.

Lengte van de wandeling is ongeveer 10 km.

Overige wandelingen:

wandeling uiterwaarden Opijnen

Soms moet je als Brabander uit je comfortzone treden, vandaar deze prachtige wandeling in de omgeving van Opijnen

wandeling zaltbommel

wandeling de geelders boxtel

wandeling Bossche broek

wandeling dorp vught

wandeling maas hedel

wandeling de sahara bij Alem

wandeling kasteel Zwijnsberg helvoirt

wandeling Drunense duinen

wandeling de noenes

wandeling bossen oisterwijk

wandeling Haanwijk

 

jaar 2024

What do you want to do ?
New mailCopy

aanmelden

Kom naar Buitenlust...

Schitterende natuurwandelingen
Gezellig koffie- en theeterras
Mediumdagen
Jeu de Boules banen

Cursussen wichelroede lopen

Huismetingen op straling

Buitenlust Vught

Esscheweg 274 A
5262 LH Vught
T 06- 319 49 614

Geopend van maart t/m oktober op vrijdag, zaterdag en zondag.

Groepen kunnen ook buiten deze dagen afspreken.

© 2020 Buitenlust Vught - Privacyverklaring - Website gemaakt door be optimized